28 Temmuz 2013 Pazar

hıngel (sivas)


   Hanbal diğer adıyla Hingel, Sivas Yöresine ait enfes lezzetlerden birisidir.  içi patatesli baharatlı harçla dolu yoğurtlu ve tereyağlı sos eşliğinde servis edilen ve  bol tereyağı kokusuyla iştahları açan harika bir tarif denemeniz dileğiyle ....biz çok beğendik...
GEREKLİ OLANLAR:
mantı hamuru için
1.5 su bardağı su
1 yumurta
tuz
gerektiği kadar un (hamur sert kıvamda olacak)
iç malzemesi
4 adet patates
1 küçük soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kadar kıyma (kıymayı ben ilave ettim kıymasızda yapılabilir aslıda öyledir zaten)
karabiber ,kırmızı biber,kimyon
yoğurdu için
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
tuz
üzerine
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Patatesleri  haşlayıp ezelim .soğanı küçük doğrayıp kıymayla beraber kavuralım patatesleri ve baharatları  kıymaya ekleyip iç malzememizi soğumaya bırakalım
mantı hamurumuzu hazırlamak için derin bir kaba su yumurta tuzu koyup karıştıralım unu azar azar ilave edip sert kıvamda hamur elde edip iyice yoğuralım hamuru 10 dk dinlendirelim
dinlenen hamuru iki bezeye ayıralım ve bir bezeyi 3 cm kalınlığında açıp normal mantıdan daha büyük kareler keselim iç malzemeden koyup üçgen yapıp kapatalım.
büyük bir tencereye haşlama suyunu koyup kaynatalım (suyunun bol olması yapışmadan haşlanması için daha iyi olur) suya biraz tuz katıp mantıları içine atalım ve en fazla 5 dk kaynatıp süzelim
servis tabağına aldığımız hıngelin üzerine sarmısaklı yoğurdunu koyup erittiğimiz tereyğı ve pulbiber sosunu gezdirelim









Hiç yorum yok:
Write yorum