2 Kasım 2014 Pazar

AŞURE





       Yarın aşure günü ve tarif arayanlar için aşure tarifini tekrar yayınlamak istedim ben daha aşuremi yapmadım hafta sonu kızım belirse yaparım artık.

 MALZEMELER  :           2 su bardağı aşurelik buğday
                                            1   "       "      kuru fasulye
                                            1    "      "      nohut
                                            4    "      "      şeker(az şekerli seviyorsanız 3 bardak koyabilirsiniz)
                                            1/2 "      "      pirinç
                                            250 gr kuru kayısı
                                            250 gr çekirdeksiz sarı üzüm
                                            250 gr incir
                                            portakal kabuğu rendesi
                                            ceviz ,fındık ,yeşil fıstık,tarçın

            Akşamdan aşurelik buğdayın üzerine su koyup elinizle iyice ovarak yıkayın ve süzün,bu işlemi 4-5 kez tekrar edin sonra üzerine su doldurup 2-3 dk kaynatın ve suyunu döküp tekrar su koyup kaynatın altını kapatıp  bırakın.Kuru fasulyeyi ve nohutuda akşamdan ıslatın.Sabahleyin ıslattığımız malzemeleri ayrı ayrı kaplarda haşlayın ,süzün . Büyük bir tencereye buğdayı pirinci ve küp küp doğradığınız elmaları koyup pirinçler pişene kadar kaynatın  sonra fasulye ve nohutu ekleyin. Tencerenin içerisine malzemenin üzerini 3 parmak geçecek kadar sıcak su koyun 15dk kaynatın,şekerini ilave edip 10dk daha kaynatın.Üzerine doğranmış ,ılık suyla ıslatılmış kayısıyı ,inciri ,üzümü ve portakal kabuğu rendesini koyup karıştırın, tencerenin kapağını kapatıp soğumaya bırakın .Tamamen soğuyunca kaselere koyup üzerini süsleyin .
            NOT: İncirinizin aşureyi karartmamasını istiyorsanız ;inciri doğradıktan sonra üzerine ılık su ve 2kaşık nişasta ekleyip elinizle iyice ovun ve ıslanmaya öylece bırakın.sonra iyice yıkayın ve süzün.


Hiç yorum yok:
Write yorum