3 Ekim 2013 Perşembe

acuka/acıka


  

Nefis acuka tarifini yazmak için nasıl başlasam diye düşünürken ; eski hatıralarım geldi aklıma ,ya sahiden neydi bu salçayla baharatlarla yapılan lezzetin adı .Biz çemen diye bilirdik.Annemlerin günlerinde en favori  çeşitti çemen. Ama daha öncesi geldi aklıma  sahiden teyzemlerde çok yapardı .onlarda fakir sucuğu derdi öylede bilirdik, daha sonra acuka
 (acıka) olduğunu öğrendiğim . 
En ilginç olanıda fakir sucuğu ... Neden öyle dedikleri malum... Tadı sucuğa da benziyor hani ...Eskiden et çok pahalıymış  sucuk ihtiyaçlarını daha doğrusu çocukları kandırmak için bu tarifi uydurmuşda olabilirler :)  hoş şimdide alamayanlar için hala çok pahalı ,ayrı mesele neyse konu dağılacak şimdi:)Gelelim benim acuka ya..büyük oğluşumunda bayılarak yediği enfes  acukayı .. bitaneme, canım yavruma götürsün de ev arkadaşıyla yesinler diye yaptım ama  maalesef  unutup eşyalarının içine koymadığımız için  götüremedi .bende uzun bir süre sinirden  kapağını  bile açmadım kavanozun ...ta ki yavrum anne tarifini verde biz burda yapalım deyince hemen resimleri çekip tarifi yayınlayayım bari dedim .
GEREKLİ OLANLAR:

5 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı biber salçası(salçalar ev yapımı olursa daha lezzetli oluyor)
1 çay bardağı zeytinyağı
5-6 diş sarımsak
1 su bardağı bayat ekmek içi (rondodan geçmiş yada elinizde iyice ufalanmış şekilde)
1 su bardağı  çekilmiş ceviz
resimdeki baharat fişeğini bir kavanzoda iyce karıştırıp yarısını ekleyin
(eğer baharat  o anda elinizde yoksa karabiber,kırmızıbiber,nane ,kimyon,da yeterli oluyor)
HAIRLANIŞI:
Bütün malzemeleri derin bir kapa koyup iyice karıştırın sandviç ve sade poğaçalrınızda ,yada ekmek üerine sürerek afiyetle tüketin bu kadarda basit 
AFİYET OLSUN







Hiç yorum yok:
Write yorum