19 Temmuz 2013 Cuma

TEPSİ MANTISI



          Kayseri ye özgü mantılardan biride tepsi mantısıdır ,benim en sevdiğim mantı çeşidi bu lezzeti sizlerlede paylaşmak istedim.
         
          Hamur için 2 su bardağı una 1 yumurta kırılır biraz tuz atılır ve azar azar su eklenerek sert bir hamur yapılır.Hamur en az yarım saat kadar bekletilirse daha kolay açılır .Hamur ince bir şekilde açılır ve büyük karelere kesilir iki ucundan sıkılarak kayık gibi şekil verilir (mantıyı isterseniz bohça şeklinde de yapabilirsiniz annem hep bu şekilde yaptığı için biz böyle yapıyoruz) ,mantının içi boş olarak doldurulur.Bolca yağlanmış tepsiye mantılar dizilir ve ocağın üzernde yavaş yavaş çevrilierek mantıların altı kızartılır.

         2 tane yemeklik doğranmış soğan tereyağ ve zeytinyağ karışımı ile kavrulur üzerine 200g kadar kıyma eklenip kavurmaya devam edilir , üzerine salçası ,toz kırmızı biberi,tuzu eklenir ve birazda su eklenerek kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatılır.Hazırlanan kıymalı sos mantıların üzerine dağıtılır ocak açılarak mantılar kısık ateşte ,hiç şekli bozulmadan çevrilerek kaynatılır bu arada hazırda bulundurulan kaynamış su mantının suyu azaldıkça yavaş yavaş eklenir.Mantılar şişip yumuşayınca pişmiş demektir.

       Tabağa servis edilen mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ve sumak eklenerek yenir daha önce hiç yemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ederim harika bir lezzet.


          AFİYET OLSUN..............


Hiç yorum yok:
Write yorum