12 Mart 2013 Salı
BEYAZ EKMEK VE TAM BUĞDAY EKMEĞİ (YOĞURMADAN)
Ekmekleri makina yerine fırında pişirmeye aşladım ve bu yoğrulmadan yapılan ekmeği çok daha pratik şekilde yapıyorum tartıyla ölçmeden bardak ölçüleriyle yapmaya başladım ve fırın ısınmışkendede iki ekmek birden pişirdim.kiside çok lezzetli oldu hele tambuğday ekmeği harika beyaz ekmekte eskiden yediğimiz ekmekler gibi biraz trabzon ekmeğine birazda taş fırın ekmeğine benziyor.İlk yaptıklarımda ekmeğin altına bolca un serpmiştim tarifteki gibi o zaman ekmeğin yabanı ve kabuğu biraz sertçe olmuştu ve zor parçalanıyordu bende kendimce bir yöntem geliştirip yağlı kağıtta pişirerek kabuğu yumuşattım ve içi hafif nemli dışı çıtır süper ekmeklerim oldu.
Bu daha pratik kolaylaştırılmış tariften sonra umarım sizlerde denersiniz.Bardak ölçüsü fark etmez ben 220ml lik bardak kullandım.
BEYAZ EKMEK: 3 su bardağı un
1 + 3/4 su bardağı su
1 çay kaşığı kurumaya
1 çay kaşığı tuz
TAM BUĞDAY EKMEĞİ: 3 su bardağı tambuğday unu
2 su bardağı su
1 çay kaşığı maya
1 çay kaşığı tuz
Ben içerisine 1 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu,biraz çekilmiş keten tohumu,zencefil,zerdeçal,ayçekirdeği ve fındık koydum isterseniz sizde ekleyin çok sağlıklı ve besleyici.
Ayrı ayrı kaplarda malzemeleri birbiri ile karıştırıp ağzını bir kapak veya aliminyum folyo ile kapatıp mutfağınızın bir kenerına koyup 18 saat bekletin bu süre zarfında hiç dokunmayın unutun gitsin.18 saat sonra yağlı kağıdın ( üzerine tezgahın batmaması için) bolca un serpip hamuru boşaltın ve 2-3 kez üste doğru katlayın ve yuvarlak herhangi bir kabın içerisine şekil alması için koyun (ben hemen hamuru yaptığım kapları sudan geçirip onların içine koydum).Üzerini bezle örtüp 1.5 saat bekletin bu sürenin sonunuda fırını 240 dereceye ayarlayıp içerisine pişireceğiniz kapları kapağı ile birlikte koyun ben kapaklı borcamda pişiriyorum .Fırının ışığı sönünce dereceyi 210 a indirin ,kapları çıkarıp kapağını açın ellerinizi yakmamaya dikkat edin çok sıcak oluyor . Kabın içerisine yağlı kağıt ile birlikte hamuru koyup kağıdın fazlasını kesin üzerine biraz un serpin veya istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz ,bu esnada hamur kabarmaya başlıyor bile.Kapların kapağını kapatıp fırına koyun ve 30 dakika pişirin sonra kapağı açık 20 dakika daha pişirin .Ekmeği fırından çıkarıp 5-10 dakika kadar bekleyip terlememesi için kaplardan çıkarıp fırın telinde soğumaya bırakın .Sonrada afiyetle yiyin az mayalı olduğu ve çok beklediği için sanırım ekşi mayalı ekmek oluyor hemen bayatlamıyor bitene kadar taze kalıyor .
Alttaki fotoğrafta fırında pişerken ki halleri.Bu kadar açıklamadan sonra artık sizlerde denersiniz umarım...
AFİYET OLSUN..........
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Labels
- anayemekler
- BALIK
- balık yemekleri
- bilinen yemeklermizi zenginleştirelim
- börekler
- çorbalar
- dolmalar
- ekmekler
- et yemekleri
- ET VE TAVUK YEMEKLERİ
- ETKİNLİKLER
- HAMURİŞLERİ
- hayatımdan
- helvalar
- İÇECEKLER
- İFTAR SOFRALARI
- KAHVALTILIK
- kahvaltılıklar
- kekler
- KIŞ HAZIRLIĞI
- kızartmalar
- KÖFTELER
- kurabiyeler
- KURABİYELER
- MİLFÖYLÜ TATLAR
- mim
- OKUL
- özel günler
- pastalar
- pilavlar
- PİLAVLAR
- poğaçalar
- pohaçalar
- reçeller
- salatalar
- SEBZE YEMEKLERİ
- SOFRALAR
- sofralarımız
- soslar
- tatlılar
- TATLILAR
- TUZLU KURABİYELER
- yöresel yemekler
- zeytinyağlılar
- ZEYTİNYAĞLILAR
Hiç yorum yok:
Write yorum